faq

Veel gestelde vragen /FAQ (frequently asked questions)

Kan ik vrijwilliger worden bij de UVV Leeuwarden?

Iedereen, van jong tot oud, die zich wil inspannen voor de medemens, is welkom bij de Unie Van Vrijwilligers Leeuwarden. Er zijn geen bijzondere toelatingsregels maar altijd wordt een intakegesprek gehouden, waarin afspraken worden gemaakt over de te verrichten werkzaamheden.
Heeft u een uitkering? Neem dan eerst contact met ons op over de mogelijkheden via redactie@uvv-leeuwarden.nl.

Welke activiteiten en werkzaamheden kan ik als vrijwilliger voor de UVV Leeuwarden doen?

De UVV Leeuwarden heeft veel verschillende activiteiten en projecten waar u zich voor kunt inzetten, zoals vriendschappelijk contact, luisterlezen, rondbrengen van boeken, handwerkclubs, wandelmaatjes vanuit diverse zorginstellingen enzovoort. Daarnaast zijn er geregeld ook vacatures voor leidinggevend vrijwilligerswerk. De vrijwilligersfuncties die vacant zijn staan in ons vacatureoverzicht. Meer informatie over aanmelding, vacatures en sollicitaties van de UVV Leeuwarden kunt u ook verkrijgen door te mailen naar: redactie@uvv-leeuwarden.nl.

Hoeveel tijd gaat het me kosten?

Hoeveel tijd u wilt spenderen aan het vrijwilligerswerk kunt u in overleg met de afdeling afstemmen. Meestal starten nieuwe vrijwilligers met één dagdeel per week.

Kan ik opleidingen en cursussen volgen bij de UVV Leeuwarden?

Er worden door de afdelingen diverse opleidingen, themabijeenkomsten en cursussen voor deskundigheidsbevordering georganiseerd die u kunt volgen. Ook verzorgen de zorginstellingen cursussen voor het eigen personeel waar de bij hen werkende vrijwilligers zich meestal kunnen aansluiten.

Heb ik een proeftijd?

Er geldt meestal een proeftijd van drie maanden, afhankelijk van het beleid van de afdeling. In deze tijd bekijkt zowel u als vrijwilliger, als de projectleider van de instelling (of de hulpvrager) of sprake is van een win-winsituatie.

Ben ik verzekerd als ik bij UVV Leeuwarden vrijwilligerswerk doe?

Alle vrijwilligers van de UVV Leeuwarden zijn verzekerd. Hiervoor heeft de gemeente Leeuwarden een collectief verzekeringspakket afgesloten. Deze bestaat uit een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering.

Ontvang ik als vrijwilliger van de Unie Van Vrijwilligers Nederland een vergoeding?

Veel instellingen geven een onkostenvergoeding voor bijvoorbeeld reiskosten of andere gemaakte kosten. De vrijwilligers van de UVV Leeuwarden worden niet betaald en ontvangen ook geen andere financiële beloningen.

Hoe meld ik mij aan?

Als u zich als vrijwilliger wilt aansluiten bij de UVV Leeuwarden kunt ook solliciteren op specifieke vacatures bij de UVV Leeuwarden. Deze vindt u in ons vacatureoverzicht. Meer informatie over vrijwilliger worden bij onze stichting vindt u hier. Vragen en informatie over aanmelding, vacatures en sollicitaties van de UVV Leeuwarden kunt u verkrijgen door te mailen naar redactie@uvv-leeuwarden.nl.

Ik woon niet in Leeuwarden, kan ik mij toch inzetten voor de UVV?

Waarschijnlijk wel. De UVV Leeuwarden is aangesloten bij de landelijke stichting UVV Nederland. Deze organisatie heeft ruim 40 afdelingen in Nederland. U kunt op de website van de UVV Nederland nagaan welke UVV-afdeling het dichtste in uw buurt te vinden is. Klik hier voor meer informatie.